Image

Μπήκε μέσα στο σπίτι, τι σπίτι δηλαδή, ένα υπνοδωμάτιο με μπάνιο και μια μικρή κουζίνα. Ακούμπησε κάτω το σακίδιο πλάτης. Έβγαλε τα αθλητικά παπούτσια που τα κορδόνια τα είχε μόνιμα δεμένα, από όταν τα είχε αγοράσει… Το κρεβάτι του ήταν ένα διπλό στρώμα πάνω σε μια σειρά από ξύλα στο πάτωμα, για να αερίζεται και να μην μουχλιάσει… Πήρε ένα πλαστικό μπουκάλι νερό που είχε στο ψυγείο, ξάπλωσε με τα ρούχα… σε λίγο εμφανίστηκε και ξάπλωσε δίπλα του και ο γάτος του.

Μετά τη δουλειά, είχε πάει να βρει την παρέα στο μαγαζί που του είχαν στείλει ότι θα ήταν… Εκείνοι είχαν πάει από νωρίς το απόγευμα. Είχαν ξεκινήσει με καφέ… Εκείνος τους βρήκε στη δεύτερη καράφα κρασί… Έμειναν μέχρι που το μαγαζί έκλεισε. Μαζί με τα παιδιά που δούλευαν -τους βοήθησαν- να μαζέψουν τις καρέκλες απέξω.

-Φωτογραφία: Όταν ήταν φοιτητής -με την τότε παρέα- έξω από το καφενείο όπου σύχναζαν με φτηνό καφέ, μπίρα, ούζο και μεζέ. Μερικοί από αυτούς δούλευαν εκεί… Στη φωτογραφία μαζί τους και ο ιδιοκτήτης.

Από το μαγαζί είχε περάσει και η κοπέλα που του άρεσε, γνωστή ενός φίλου από τη δουλειά. Είχαν αρκετά κοινά… Μουσικές, βιβλία, βόλτες, ταξίδια, όνειρα… ΄Οποτε συναντιόντουσαν, μιλούσαν σχεδόν μόνο οι δυο τους, δε θα αργούσε να γίνει σχέση μεταξύ τους.

-Φωτογραφία: Με μια από τις πρώτες του σχέσεις. Διακοπές σε νησί. Αυτοφωτογραφιζόντουσαν κάνοντας γκριμάτσες και χειρονομίες ο ένας στον άλλο, για τον άλλο…

Δίπλα στο κρεβάτι είχε το παλιό του σκέιτ -για πάγκο- να ακουμπάει κάποια πράγματα και να μην είναι τελείως στο πάτωμα. Έπιασε και κοίταξε λίγο το βιβλίο του. Είχε μια υπερένταση… βαριόταν να διαβάσει… Το άνοιξε στο σελιδοδείκτη, ξεφύλλισε κάποιες σελίδες, διάβασε σκόρπιες κάτι προτάσεις… Το έκλεισε και το ξανάβαλε πίσω.

– Φωτογραφία: Πλατεία. Καλός καιρός. Με συμμαθητές που έκαναν
ποδήλατο, πατίνια και σκέιτ…

Πρώτες πρωινές ώρες και ακόμα δεν είχε κοιμηθεί, ευτυχώς είχε ρεπό την επομένη και δε χρειαζόταν να ξυπνήσει συγκεκριμένη ώρα. Πρώτες μέρες καλού καιρού. Σταθερή λιακάδα τα πρωινά. Έβγαινες και με κοντομάνικο, έπαιρνες μαζί σου και μια πιο βαριά μπλούζα… Όταν ξυπνούσε, θα πήγαινε να πιει καφέ με τον τυπά, από το ζευγάρι που έμενε στον κάτω όροφο. Είχαν και ένα ωραίο λουλουδάτο μπαλκόνι… Του άρεσε να κάνει παρέα μαζί τους… Καλλιτεχνικό ζευγάρι -με πολλές ασχολίες- κάτι σαν σύγχρονοι μπίτνικ. Πολλές φορές κανόνιζε και έκανε πράγματα μαζί τους. Βόλτες τις Κυριακές… Χαλαρούς καφέδες στα ρεπό του που δεν ήταν Σαββατοκύριακο όπως των περισσότερων φίλων του…

-Φωτογραφία: Στο πρώτο σπίτι που είχε νοικιάσει -με συγκάτοικο ένα φίλο του -μαζί τους συνέχεια και εκείνη η κοπέλα… ΄Έμενε σχεδόν μόνιμα στο σπίτι… Στον καναπέ. Ταινίες, παιχνίδια, μαγειρέματα οι τρεις τους… Ακόμα και στα πάρτι -που καλούσαν κόσμο- πάντα οι τρεις τους κατέληγαν -σε μια άκρη του σπιτιού- να μιλάνε μεταξύ τους.

Απέναντι από το κρεβάτι, στο λευκό τοίχο, είχε φτιάξει ένα μεγάλο κολάζ… Σε αυτούς τους πίνακες που καρφιτσώνεις τηλέφωνα delivery, σημειώματα, φωτογραφίες… Εκείνος σε έναν μεγάλο τέτοιο πίνακα -τον είχε κρεμάσει στο τοίχο- έβαζε φωτογραφίες… Φωτογραφίες από όταν ήταν παιδί -που είχε βρει στο πατρικό του- σε κούτες που ήταν όλες μαζί και δεν είχανε μπει σε άλμπουμ… Φωτογραφίες από τις εκδρομές του σχολείου… Από τα χρόνια της εφηβείας, της επανάστασης, της ενηλικίωσης. Φοιτητής, με σχέσεις και φίλους…

Ένα κολάζ η ζωή του ως το τώρα. Άνθρωποι, μέρη… ΄Ανθρωποι σε ίδια μέρη… Μέρη με άλλους ανθρώπους…  Όλα αναμιγμένα μεταξύ τους…

Για να καλύψουν ένα λευκό τμήμα τοίχου. Μια ζωή…

 

στράτης πι

___

Advertisements